dimarts, 5 de juny del 2012

El valor de la intel·ligència

Bones amigues i amics!

Avui us parlaré de la intel·ligència i del valor que té en la nostra escola.

Segons José Antonio Marina (catedràtic i filòsof) "La intel·ligència és la capacitat d'un subjecte per dirigir el seu comportament utilitzant la informació captada, apresa, elaborada i produïda per ell mateix". Per tant, un nen o nena intel·ligent no és aquell que tant sols sap molt de continguts o és molt competent, és aquell també que és capaç de dirigir el seu comportament utilitzant les informacions que li anem donant.

Sovint la intel·ligència, no aconsegueix fer la seva funció correctament.
Si el problema el tenim al principi (dirigir el comportament)tindríem les patologies mentals greus o deficients; és aleshores una intel·ligència que està "danyada" per alguna patologia.
En canvi, quan parlem que aquest procés últim (captar la informació, aprendre-la, elaborar-la i produir-la)són intel·ligències que han fracassat, són malaguanyades, perquè no presentaven cap símptoma patològic però han equivocat el camí, s'han deixat endur.

Quants d'aquests alumnes "intel·ligents" tenim a la classe i després resulta que s'avorreixen, es comporten malament, no la utilitzen amb fins educatius...? Ser una persona intel·ligent, no vol dir que utilitzis intel·ligentment la teva intel·ligència, bona redundància! Quantes persones amb molts coneixements agafen el comandament d'una empresa o càrrec i al final el porten a la ruïna o han de plegar perquè no poden exercir el lideratge? És clar que hi ha alguns que ho porten a la ruïna a propòsit, aquest si que són intel·ligents! Doncs a l'entrar-hi saben perfectament els peros i contres!

Hi ha alumnes que són intel·ligents en determinades matèries i ho veiem diàriament a la classe: a matemàtiques molt bé i després a llengües no hi ha manera. O a educació física bé i a matemàtiques malament. Són o no són intel·ligents aquests alumnes?

També hi ha altres alumnes, com he dit abans, molt intel·ligents però molt diguem-ne "ganduls" (aquest és un terme que, desgraciadament, s'està posant de moda en les nostres escoles...) i altres, cada cop més, que no són tant intel·ligents però que s'esforcen i molt per aconseguir bons resultats.
Donem atenció a tots aquests alumnes? Hauríem de treballar les intel·ligències segons l'alumnat? Aquest és un tema "el de les intel·ligències múltiples" que tocarem en el següent article.

Fins aviat, Dani

 Licencia Creative Commons
El valor de la intel·ligència por Daniel Hernàndez Ruz se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.
Basada en una obra en eduvalors.blogspot.com.es.
Permisos que vayan más allá de lo cubierto por esta licencia pueden encontrarse en http://eduvalors.blogspot.com.es/.