diumenge, 14 d’octubre del 2012

El valor a les tasques escolars: els deures, vitals per a l'aprenentatge significatiu

Benvolguts/des

Anem altre cop a realitzar una nova entrada en aquest bloc que pretèn reflexionar sobre l'educació i l'ensenyament dels nostre futur: els nens i nenes d'avui en dia.

Avui parlarem d'un tema incandescent que en els últims temps ha tingut més d'un conflicte: els famosos deures.
Els deures, segons el que marca el Departament, són un repàs de les tasques que es fan a la classe o que no s'han acabat, però és curiós, no són obligatoris.

Dic curiós, perquè des de SEMPRE sí que ho han estat i extrany era el alumne que no els feia. Avui en dia, això no passa, ens trobem a molts alumnes que no els fan i posen per excusa moltes històries, que independentment de ser creïbles o no, moltes d'elles tenen el recolzament dels pares. Evidentment, que els mestres som humans i podem entendre certes situacions, però m'agradaria recordar que, molts alumnes amb el què fem a les aules no en tenen prou.

Amb la quantitat d'informació i de bombardeix de coses que tenen que fer els nostres alumnes, la seva capacitat de dispersió i atenció es redueix i molt.

Per tant, jo estic a favor dels deures com a complement de treball diari a l'aula, per tant, els consideraria més que necessaris per a, com indica el títol realitzar un aprenentatge significatiu.

Què vol dir "aprenentatge significatiu"? - El contrari d'aprenentatge memorístic.

Per a què hagi una "acomodació" dels nous aprenentatges dins de les estructures mentals de l'individu hi ha d'haver una assimilació, engantxant les idees prèvies de l'alumne. Parlant clar, repassant el què s'`ha treballat anteriorment a l'aula i acomodant-lo a les nostres estructures mentals.

Així doncs, anem ara a donar uns consells a pares i mares davant les tasques escolars dels seus fillls/es:

- Estar amb el nen/a mentre fa els deures, encara que sigui a estones i poder ajudar-lo amb els dubtes o aconsellar-lo per a millorar el seu treball, no és el mateix que dir-li que faci els deures i deixar-lo estar, s'ha d'estar a sobre.
- Establir un horari d'estudi, dedicar 10 minuts a la seva agenda, organitzar les seves coses i deures (es pot fer una graella d'organització).0
- Crear un espai d'estudi, per a estudiar o fer els deures.
- Evitar els elements que el distreguin, com la música, la TV, l'ordinador, internet, xats, mòbils... estar al cas.
- Proposar-se objectius concrets per a cada sessió d'estudi i felicitar-lo cada cop que aconsegueixi complir-ho.
- Aprendre estratègies per ordenar els apunts, posar-hi títols, grapar els temes, numerar els fulls, ... per tal de mantenir l'ordre i poder localitzar una determinada informació, treball, exercicis, ....
- Ajudar-lo a mantenir un ordre, per evitar pèrdues o distraccions.
- Fomentar les tècniques d'estudi, anar prenent notes, buscar al diccionari paraules que no s'entenen, subratllar el més important, fer esquemes, etc.
- Adquirir l'hàbit de repassar la matèria abans d'un examen.
- No faltar a classe de forma innecessària i arribar tard. De ben segur que trobem alguns nens/es que vers algunes tasques o exàmens, els hi fa mal de cap, de panxa, ...(malalties psicosomàtiques).
- Passar a net els apunts.

En cas de problemes d'aprenentatge caldria també oferir un reforç extraescolar; sempre seran els diners millor invertits!!

Bé, després d'aquestes orientacions, seria bo posar-les en pràctica!!

Ànims i endavant!!

Dani

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.es_CO"><img alt="Licencia Creative Commons" style="border-width:0" src="http://i.creativecommons.org/l/by/3.0/88x31.png" /></a><br />Este obra está bajo una <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.es_CO">Licencia Creative Commons Atribución 3.0 Unported</a>.