dilluns, 14 de maig del 2012

El valor de pertànyer a un grup social

Bones amics i amigues!

Després d'una setmaneta intensa, retornem a la feina amb aquesta nova blocada.

Que vivim en una societat individualista és un tòpic, com tants d'altres. L'egoisme ens ha invaït i ens preocupem més pel nostre benefici que pel benestar dels altres. Això no hauria d'esser així, sinó que en comptes de societat individualista, hauríem de parlar de societat formada per individus. M'agradaria primer explicar el què és un grup social, així sabrem i notarem la importància que pot arribar a tenir en les nostres escoles. El valor de pertànyer a un grup social, qualsevol que sigui és vital per als nostres nens/es, doncs l'individualisme que ens porta la societat actual i també es palpa en l'àmbit escolar. Semblem autèntics gats MEUlant, "lo meu és meu i lo teu és meu també"...A l'escola ho veiem des de ben petits, compartir uns colors costa i molt, i sempre hi ha més d'un que se'ls apropia.

Així doncs, direm que un grup social és un conjunt de persones que mantenen una relació de tipus social. En l'escola, ja montem els grups socials per edats (primer curs, cinquè curs, etc.), tenen una característica en comú: gairebé tots/es han nascut en el mateix any, una altra característica és que, en teoria, tenen el mateix nivell escolar a nivell de continguts i competencial. Gairebé, ho dic perquè no és totalment verídic sabem del cert que no és així.

Retornem a la definició d'abans, dins d'aquesta relació cada membre del grup adopta uns rols (per exemple el líder) i els grups s'imposen unes normes internes (també poden tenir unes externes, com les que marca una escola). Tots aquests trets defineixen a aquest grup amb una identital social diferent a altres grups socials.

Aquesta relació social té punts d'unió i de desunió, coses en les que puguem estar a favor o en contra, subjectes els quals el grup accepta o refusa per una acció o unes conseqüències. Per exemple, si tenim un grup totalment unit i "amb bon rotllo" entre els membres d'aquest, si introduïm un subjecte que començar a ficar mala maror, inmediatament el grup el refusarà per la seva conducta o les seves accions, i aquest si vol l'acceptació del grup, haurà d'intentar modificar aquestes conductes per aconseguir l'autoestima dels seus companys.

Charles Horton Coley (que ja l'he esmentat en anteriors articles), va dividir els grups socials en primaris i secundaris.

Els primaris són aquells on la implicació personal és màxima i sol tenir més durada, és a dir, la família; mentre que la resta de grups són els secundaris: amics, grup classe, etc.
Això, actualment està canviant bastant i cada cop més, podem veure i en les nostres escoles que els segundaris agafen el protagonisme dels primaris. Prefereixo imitar conductes o accions del company de classe que té més èxit, que els dels meus pares i si el líder em diu això ho faig tranquilament però a casa ja és una altra història! Quantes vegades hem pogut escoltar la típica excusa (que moltes vegades és veritat) quan demanes explicacions a un alumne d'una actitud o conducta no gaire bona, per exemple, prendre-li el llapis al company, i et diu: "És que m'ho ha dit el Pepito...", és clar, el Pepito és el líder i no li cau bé l'altre i t'ha enviat a tu a fer-li la feina bruta...i tu per aconseguir l'afinitat del Pepito ho fas i t'engantxen.

Aquest és un aspecte clau no només en les escoles, sinó en la nostra societat, el valor de pertànyer a un grup social i LA FAMILIA, hauria d'ésser com no la clau, per recuperar aquest grup social primari al qual els nostres infants han de tenir un mirall i poder esdevenir millors persones, que és en definitiva el que tots volem per tenir una millor societat!

Per finalitzar tots els grups tenen un punt de formació, de màxima únió, conflictes i una dissolució. Fins aviat,

Dani

Licencia Creative Commons
El valor de pertànyer a un grup social por Daniel Hernàndez Ruz se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.
Basada en una obra en eduvalors.blogspot.com.es.
Permisos que vayan más allá de lo cubierto por esta licencia pueden encontrarse en http://eduvalors.blogspot.com.es/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada