dilluns, 21 de maig del 2012

El valor a l'obediència a l'autoritat del mestre


Bones amics i amigues!

Avui parlarem del valor a l'obediència a l'autoritat del mestre.

Aparentment no hauria de ser extrany veure a la figura del mestre dins del sistema i comunitat educativa com una persona amb certa autoritat.

Com a autoritat, no tracto de parlar com si els docents fòssim uns dictadors, sinó més haviat parlo de l'autoritat com a eina fonamental del respecte vers una persona que té i que ens vol transmetre una sèrie de continguts i competències i ens vol formar com a persones dins de la nostra societat. L'obediència és un concepte relacionat amb la influència, per la qual hi ha persones que sovint fan accions en contra de les seves creences o voluntats.

En l'escola, sempre hi ha alumnes que no volen treballar, però si són obedients, respecten aquesta autoritat del mestre i fan el que se'ls hi demana. Evidentment que, en quant es perd aquesta obediència a una autoritat, realitzar qualsevol cosa suposa un repte pel docent d'abast il·limitat. Quantes vegades ens hem trobat a alumnes que no volien obeir? Com s'ha de reaccionar?

A l'escola hem passat d'un extrem a un altre: de l'extrem del "pànic al regle" a l'extrem de "riure-se'n del regle". Aparentment no hauria de ser extrany que en un sistema educatiu i social jeràrquic algú complís les ordres que li són donades per una autoritat. Però, en l'escola això es pot tòrcer quan entren la figura dels pares/mares superprotectors.
Quan es castiga a un alumne per algun fet, torno a remarcar que els mestres no som autoritats dictatorials i els càstigs no són "fuetejades" ni "extorsions", és pel seu bé.
Si tens un alumne que continuament molesta a la classe i que no creu, què has de fer? Deixar-lo que campi lliurement? S'ha d'actuar i, moltes vegades, hi ha decisions que no són populars però que serveixen per posar les coses al seu lloc. El mestre és mestre i l'alumne és alumne. I pot haver molta dinàmica i col·laboració, però que ningú s'equivoqui: el mestre és el que mana i té l'última paraula.

Fa uns dies i com a una mesura més en l'àmbit de les retallades educatives que, de nou ens afecten a tots els membres de la comunitat educativa, no només als mestres, el Ministre Wert promovia una sèrie de retallades, com si aquí a Catalunya ja no n'haguéssim fetes proutes.
La gent que no es mou en una classe de qualsevol llar d'infants, escola o institut pensarà que tenir 30/33 alumnes en una aula tampoc pressuposa un esforç, doncs la típica resposta que et pots trobar és que "abans se'n tenien fins a 40!".
Per mi tampoc! Jo crec que si els alumnes fossin obedients i respectessin a l'autoritat en podria tenir fins a 50!!
Ara bé, jo els invito a entrar a una aula amb 30 alumnes que no et fan cas i, ja no en parlem de les necessitats educatives especials, els famosos plans individualitzats. Es pot fer? Evidentment que sí, però amics i amigues tornarem a l'època del famós "pànic al regle" doncs tenint aquesta poca obediència a l'autoritat del mestre amb una aula de 30 alumnes serà com està en una gàbia plena de feres. Salvis qui pugui!

Per tant, quan un mestre vol que un alumne faci una cosa, és pel seu bé. No cal que després vingui el pare/mare que tampoc té aquesta obediència al mestre demanant explicacions i desautoritzant aquesta autoritat. Sinó reflexionem com és que abans si un mestre et pegava que ens passava a casa?

La resposta ja la sabem.

Stanley Milgram demostrà que les persones amb personalitat autoritària no eren pas anormals, que no tenien cap desviació de personalitat ni res de semblant, que eren persones, que són persones, com tots nosaltres.
Sempre hi pot haver mestres millors i mestres pitjors, igual que en altres professions, però s'ha de saber respectar aquest valor tant oblidat avui en dia en les nostres escoles.

Fins aviat,

Dani Llicència de Creative Commons
El valor a l'obediència de l'autoritat del mestre de El valor a l'obediència de l'autoritat del mestre està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a eduvalors.blogspot.com.es
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://eduvalors.blogspot.com.es/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada