dimarts, 17 d’abril del 2012

El respecte, la nostra societat el necessita




El respecte com a valor


El respecte és la consideració, atenció o deferència que es deu a una persona. Així docns, és un sentiment que porta a reconèixer els "drets" (dels quals vam parlar a l'article anterior) i la dignitat dels altres com a persones humanes i integrals.

El respecte va intrínsecament lligat a la dignitat de la persona. Aquesta dignitat, ha de ser d'igual a igual, és a dir, si jo vull respecte he de donar respecte vers els altres.

Per tant, el meu respecte s'acaba quan interfereixo en el respecte dels altres. En altres paraules i parlant de llibertats, ho complementarem amb una frase que, actualment i malauradament, està poc de moda: la meva llibertat finalitza on comença la llibertat dels altres. És una frase reconeguda però s'està perdent i molt, així que convindria recordar-la i tenir-la molt present.

Aquest valor, costa d'inculcar en la nostra societat actual. No només en els nens, que moltes vegades veient el que veuen per la televisió, al carrer o, fins i tot a casa, com volem cultivar-lo? De cap de les maneres.

Quantes vegades hem utilitzat a l'escola el terme: no faltis el respecte al teu company/a; o no faltis al respecte al teu mestre/a? Diàriament.
Els insults estan a l'ordre del dia en la nostra vida quotidiana, potser des de que agafem el cotxe fins que veiem l'últim programa televisiu abans d'anar-nos a dormir.

Per tant, m'agradaria que reflexionéssim sobre aquest valor.

No fa massa hi va haver una vaga general degut a la situació econòmica en la qual estem tots implicats directa o indirectament, és clar. Partint de què el dret a vaga és un dret, quin era el "respecte" que van demostrar alguns vers el mobiliari, gent, botigues, ...societat en general?

La resposta és evident, ho vam poder veure tots "en viu i en directe". CAP.

Com a ciutadans humans, socials, independentment de la ideologia que es tingui, no ho he pogut entendre encara. Qualsevol ésser social, incloent-hi els animals no crec que ho fessin això de "destruir" el seu entorn social. O es que a qualsevol ocell se li ocorreria destruir el seu propi niu? Nosaltres potser si.

Els lleons, per exemple, es respecten mútuament. Els mascles, quan tenen una lluita saben de primera mà, que abans de que corri la sang al riu s'han de retirar. Nosaltres com a societat, ni ho sabem ni ho volem saber.Preferim la violència abans que el diàleg. És molt fàcil sortir al carrer quan un està "indignat" i rebentar-ho tot, tallar autopistes i tirar-nos pedres a la nostra pròpia teulada. El més difícil, és manifestar-se lliurement, treure'n conclusions i després lliurar-les a qui les hauria d'aplicar.
Jo em puc manifestar lliurement contra el què o qui vulgui, però sempre amb el degut respecte per les altres persones. Puc estar enfadat o indignat, però els altres iguals no en tenen la culpa. He de fer veure el meu malestar però dialogant amb i qui sigui, tret que ens diferencia i molt, d'altres espècies d'animals.

Fins aviat,

Dani

Licencia Creative Commons
El respecte, la nostra societat el necessita por Daniel Hernàndez Ruz se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.
Basada en una obra en eduvalors.blogspot.com.es.
Permisos que vayan más allá de lo cubierto por esta licencia pueden encontrarse en http://eduvalors.blogspot.com.es/2012/04/el-respecte-la-nostra-societat-el.html.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada