dijous, 19 d’abril del 2012

La pèrdua del valor estructural dels rols famíliars



ELS FILLS/ES PER DAMUNT DE TOT

Bones amics i amigues, m'agradaria avui parlar d'un valor que, malauradament, cada cop s'està extenent més en les famílies de la nostra societat: el valor estructural dels rols familiars.

Ara, si preguntés a qualsevol de vosaltres quins són els rols d'una família tindríem: pare, mare (o mare, pare), fill/a. Fàcil resposta. No entraré a valorar altres possibles rols dins d'aquesta estructura familiar, els quals no em toca debatre en aquest article. Respecto els altres rols com a docent i com a persona, però no els comparteixo.

Continuant, faig la següent qüestió: Es compleixen aquests rols familiars?
La resposta, ja deixa lloc a seriosos dubtes que, com a mestre puc afirmar. Per tan, la resposta és negativa: NO.

Per què?

Remontem-nos a fa uns anys, quan les estructures familiars estaven molt marcades per l'estil de societat en la qual vivíem: PARE (al treball i cap visible familiar), MARE (a casa i cuidant als nens/es i marit) i fills/es cuidats per la mare amb unes normes clarament definides.
Ara, aquests rols tant definits s'han desconfigurat doncs la societat ha avançat i evolucionat amb la igualtat de gènere lògica com a societat Occidental en la qual estem, i ja no hi ha rols tant definits: el pare i la mare treballen (o no, vist la situació econòmica en la qual estem) i els fills/es ja tenen que quedar-se amb els avis/es o bé amb la cangur.

És important destacar també que aquesta societat en la qual estem, va a un ritme frenètic de treball i estrès, que desgraciadament els nostres infants pateixen i molt, doncs necessiten d'aquestes figures maternes i paternes.
Com dic, ja sabem el que costa posar-nos amb els nostres fills ni que sigui una estona a fer els maleïts "deures" i compartir així les experiències viscudes en les aules.

La reflexió és: no tinc ni deu minuts pel meu fill/a, per parar el temps i compartir un diàleg i establir una rutina de treball? Malgrat l'estrès, feina, problemes econòmics, socials, estructurals (que en parlarem després), etc.
Sí, es poden tenir aquests deu minuts.

Parlem ara del tema "calent": les separacions.
Aquest és el denominat tema calent, perquè com a mestre, és molt sovint (i quan dic molt és en el 98% dels casos) quan veiem una separació veiem un nen/a que en paga les conseqüències.
Separar-se és un fet consumat en la nostra societat. El ritme de vida, l'estrès, el desamor/amor, el conèixer nova gent, l'obertura de la societat, ... hi ha molts motius perquè dues persones es deixin d'estimar; però de ben segur que n'hi ha més importants per a què continuïn juntes, al menys racionalment i educacionalment: els seus fills/es i el valor de formar una família. Abans de realitzar quelcom, hauríem d'estar ben bé segurs del què fem. Ja sabem on vivim, ja sabem amb qui estem, per tant, pensem-nos-ho bé.

Quina culpa té aquell infant portat al món de què els seus pares decideixin separar-se?
S'han parat a pensar què li succeirà a ell/a si veu que, de cop i volta comença a perdre protagonisme, doncs els pares el comencen a deixar com a segon plat?
Són conseqüents, com a persones socials, els seus pares de preocupar-se del seu ego més que del seu fill/a?

Vertaderament, aquestes preguntes no ens les hauríem de plantejar, però són reals.
La realitat és que darrera d'una separació hi ha una pèrdua (per alguna o les dues parts) del valor estructural dels rols familiars. El nen o nena, com no en paga les conseqüències: pèrdua d'interès escolar, crida d'atenció continuada, mals hàbits, agressivitat, mal comportament, desafecció, etc.

És una llàstima, però és la realitat. Des d'aquí demano als pares i mares, degut al motiu que sigui, si decideixen deixar d'estar junts amb un nen o nena pel mig, que recordin que tenen una OBLIGACIÓ com a persones humanes i socials, de al menys mantenir el valor estructural del seu rol familiar per a què el seu fill/a no pagui unes conseqüències "injustes" per a ell (doncs ell no en té la culpa d'aquesta separació).

Per tant, quan portem a la vida a algú en aquest món s'ha de respondre com a progenitor i proporcionar tots aquells rols que com a tal li hem d'establir als nostres successors.

Fins aviat,

Dani

Licencia Creative Commons
La pèrdua del valor dels rols familiars por Daniel Hernández Ruz se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.
Basada en una obra en eduvalors.blogspot.com.es.
Permisos que vayan más allá de lo cubierto por esta licencia pueden encontrarse en http://eduvalors.blogspot.com.es/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada